maanantai 21. lokakuuta 2013

Mystinen matkaaja

Annoin opiskelijoille ensimmäisen isoman kirjallisen tehtävän tunnille. Vastauksen tulee löytyä tuttuun tyyliin palautuskansiosta kurssin loppuun mennessä. Tehtävän aiheena olivat planetaariset tuulet ja merivirrat ja tehtävänanto myötäili vanhaa yo-tehtävää. Ideana oli, että opiskelijat tuoleillaan istuen selvittävät, tutkivat ja toteuttavat aiheeseen liittyvän tehtävän.
4.  Löytöretkeilijä Fernando de Magallanes retkikuntineen teki maailmanympäripurjehduksen.
a) Kerro matkan vaiheista pääpiirteittäin.
b) Nimeä ja kerro mitkä planetaariset tuulet siivittivät retkikunnan kulkua missäkin kohtaa matkaa.
c) Nimeä ja kerro b-kohdan kaltaisesti mitkä merivirrat vaikuttivat matkan kulkuun.
d) Magallanes:n nimi voidaan yhdistää useisiin kohteisiin/seikkoihin. Listaa vähintään 4 asiaa mitkä voidaan liittää löytöretkeilijän nimeen.
Magellanin maailmanympäripurjehdusreitti. Kuva ei sisältynyt tehtävänantoon.
Palaute oli varsin murskaava, mutta toisaalta oletettamani. Aika loppui auttamattomasti kesken ja työ jäi suurelta osin toteutettavaksi kotona loppuun. Pikainen palautekierros luokassa kertoi, että aikaa olisi tarvittu tuplat, eikä homma olisi valmistunut todennäköisesti siinäkään ajassa.

Syitä on uskoakseni kaksi. Toisaalta verkko ja laitteet pätkivät sen verran, että touhuaminen on varsin hidasta. Suurin syy lienee kuitenkin pädin heikohkot muokkausominaisuudet. Tekstin työstäminen on hidasta, lyöntivirheitä sattuu usein jne...

Jos siis aikoo tunnin aikana toteuttaa kirjallisia töitä on tehtävänannon oltava selkeä ja lyhyt tai vastaavasti tunnilla keskityttävä ainoastaan tiedon keräämiseen ja etsimiseen varsinainen kirjoittamisen jäädessä kotitehtäväksi.

Samassa rytäkässä totesimme ryhmän kanssa, että Driveen luotuun dokumenttiin taitaa olla mahdotonta pasteta kuvaa mistään. Tämä ei onnsitunut ei netistä, kuvavirrasta eikä driveen erikseen ladatuista kuvista. Kaikissa tapauksissa ainoastaan kuvan osoite pasteutui varsinaisen kuvan sijaan.

2 kommenttia: